Veelgestelde vragen

De antwoorden op de vragen die het meest aan de huisarts worden gesteld, hebben we voor u op een rijtje gezet. Misschien staat uw vraag er ook bij.

Ik slik de pil en denk dat ik zwanger ben. Kan ik een zwangerschapstest doen?

Als u vermoedt dat u zwanger bent, kunt u elke dag een zwangerschapstest doen, vanaf de dag dat u ongesteld had moeten worden. Het maakt voor de test niet uit of u de pil slikt of niet.

Hoe weet ik of ik een blindedarmontsteking of appendicitis heb?

Een blindedarmontsteking ontstaat vrijwel altijd plotseling en is heel hevig. De pijn begint vaak hoog in de buik en verschuift dan naar de rechterkant van de onderbuik. Daar zit de blindedarm. De ontsteking zorgt voor een lichte koorts. De patiënt heeft de neiging om zo stil mogelijk te blijven zitten of liggen. Raadpleeg bij twijfel altijd zo snel mogelijk de huisarts. Een blindedarmontsteking kan aardig uit de hand lopen. Er zijn echter ook veel andere buikziekten die dezelfde verschijnselen kunnen geven.

Wat is het verschil tussen een insectenbeet en een tekenbeet?

Een teek bijt zich vast in de huid en laat de eerste dagen niet meer los. U zult de teek of zijn kaken dus nog in de huid zien zitten. Via het slijm van de teek kan de ziekte van Lyme worden overgebracht. Dit gevaar bestaat nauwelijks als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt. Als er tussen de 3 dagen en 3 weken na de beet een rode kring rond het wondje ontstaat, dan heeft er toch besmetting plaatsgevonden. Met een antibioticakuur is de ziekte gelukkig goed te genezen. Als u met de ziekte doorloopt, kan er een soort griep optreden en jaren later kunnen zenuwen en hersenen schade oplopen door de ziekte.

Hoe werkt bestraling (radiotherapie)?

Straling heeft een schadelijk effect op onze lichaamscellen. Denk maar aan zonnestraling: u kunt er door verbranden. Radiostraling is niet zichtbaar en nog veel schadelijker. In het geval van kanker kan de straling gebruikt worden om de zieke lichaamscellen (tumor) te bestralen, waardoor ze verdwijnen. 
Kankercellen zijn gevoeliger voor radiostraling dan gezonde lichaamscellen.

Ik heb een likdoorn onder mijn voet. Hoe kom ik daar vanaf?

Een likdoorn is een stukje eelt dat door de huid dringt. De enige remedie is het weghalen van het stukje eelt. Het verwijderen kan op verschillende manieren gebeuren: eraf krabben met een scherp voorwerp, wegfrezen door een pedicure of aanbrengen van een eeltverwekende zalf.
Likdoornpleisters kunnen helpen om de druk op de plaats van de likdoorn te verminderen. Dit verzacht de pijn en komt de genezing ten goede.

Wat is acné?

Acne (jeugdpuistjes) wordt veroorzaakt door verstopte en ontstoken talgklieren in de huid. Vooral mensen met een sterke natuurlijke talgproductie krijgen er last van. Van allerlei soorten huidklachten is bekend dat ze verslechteren in tijden van stress. Dat kan ook voor acne gelden. Veel mensen hebben de indruk dat voedsel ook invloed heeft. Dit is echter nooit aangetoond door onderzoeken. Er is zeker geen sprake van allergie.

Ik heb vaak last van blaasjes in mijn mond. Wat kan ik er aan doen?

Er zijn verschillende vormen van blaasjes in de mond. De oorzaak is meestal een virus of een bacterie. Omdat de oorzaken nogal uiteen kunnen lopen, is er geen standaardantwoord op deze vraag te geven. U kunt het probleem het beste bespreken met uw tandarts.

Kan ik zomaar van huisarts veranderen?

Ja, in principe bent u vrij in het kiezen van een huisarts. In de praktijk zal het echter niet altijd mogelijk zijn. Een huisarts heeft als regel dat hij in een spoedgeval binnen de 15 minuten bij u kan zijn. Als u te ver weg woont, dan geeft dit problemen. In dunbevolkte gebieden kun t u daarom op 1 huisarts aangewezen zijn.